2.3.1 Economie, toerisme en recreatie
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen;
- actiepunten en
- taakvelden per thema.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstelling
- ‘Ruimte voor werken’: voldoende kwalitatief passende en toekomstbestendige ruimte om te ondernemen (economie);
- Aalsmeer verder ontwikkelen en in de etalage zetten als aantrekkelijke bloem- en waterrijke leisure bestemming in balans met de omgeving (recreatie en toerisme);
- Behoud en versterking van de groenblauwe en recreatieve functie in en naar het gebied Westeinderscheg (recreatie en toerisme);
- Behoud en versterking van de identiteit van het landelijk gebied van Aalsmeer (recreatie en toerisme);
- Versterking en ontwikkeling van verblijfsaccommodaties in Aalsmeer (recreatie en toerisme).
Actuele beleidsontwikkelingen
In de Agenda Economie, Recreatie en Toerisme is het versterken van de economische en toeristisch-recreatieve structuur in Aalsmeer als hoofddoel voor de lange termijn neergelegd. Voor de uitwerking daarvan zijn in de Agenda vier speerpunten opgenomen: 1. het versterken van het lokaal en regionaal vestigingsklimaat voor bedrijven, 2. het stimuleren van sterk, toekomstbestendig en duurzaam ondernemerschap, 3. het werken aan een wendbare en inclusieve arbeidsmarkt en 4. het promoten van Aalsmeer als bloem- en waterrijke bestemming. Het op de Agenda gebaseerde Uitvoeringsprogramma Economie en Recreatie en Toerisme Aalsmeer wordt in het 4e kwartaal van 2024 herzien en in 2025 uitgevoerd.
Het wordt voor de ontwikkeling van de lokale economie steeds belangrijker dat het lokale ondernemerschap goed georganiseerd is. Bedrijven staan in toenemende mate voor de opgave om een gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen voor een veilige, schone en goed onderhouden omgeving, voor mobiliteit en bereikbaarheid, gezamenlijke promotie, een gunstig acquisitieklimaat, aansluiting op het onderwijs en voor talloze andere zaken. Ook een sterkere organisatiegraad op bedrijventerreinen is van groot belang. Het zorgt voor betere samenwerking tussen ondernemers, leidt tot collectieve initiatieven en bevordert innovatie, samenwerking en groei, wat gunstig is voor zowel individuele ondernemers als het bedrijventerrein als geheel.
De ruimte voor bedrijventerreinen is krap
Er lijken onvoldoende uitgeefbare bedrijfsterreinen te zijn om te voorzien in de toekomstige vraag. Zo is Greenpark Aalsmeer vrijwel volledig uitgegeven. Door geplande transformaties van bedrijventerreinen in de MRA, een terugkerende maakindustrie en het vervullen van duurzaamheidsopgaven (klimaatadaptatie, circulaire economie, energietransitie), waar ruimte voor nodig is, neemt de druk op de bedrijventerreinen verder toe. Op korte termijn is er in de regio nauwelijks meer ruimte voor bedrijven beschikbaar. In 2021 is tegen deze achtergrond de Strategie Werklocaties Aalsmeer vastgesteld. De Strategie Werklocaties Aalsmeer dient als uitvoeringskader voor lokale projecten en als toetsingskader voor aanvragen die de gemeente ontvangt. Het vormt daarnaast de strategische inzet voor de regionale uitvoeringsstrategie van Platform Bedrijven en Kantoren (Plabeka). Plabeka richt zich op afspraken binnen de kantoren- en bedrijvenmarkt, welke noodzakelijk zijn om de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) te versterken. In de strategie werklocaties is ook aangegeven dat steeds meer bedrijven in het glastuinbouwgebied Schinkelpolder zich hebben toegespitst op handel en logistiek in plaats van op de teelt zelf. Het gebied functioneert en oogt hierdoor inmiddels als bedrijventerrein, maar is het planologisch gezien (nog) niet. Aalsmeer heeft dan ook de ambitie om de Schinkelpolder toekomstbestendig te maken. Hier liggen kansen voor het diversificeren van de lokale economie. In de gebiedsvisie Schinkelpolder wordt vorm gegeven aan de gewenste gebiedsontwikkeling.
Centrum Aalsmeer
De bestedingen in winkels in de recreatieve sector (mode & vrije tijd) zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. Winkels in deze sector hebben veel last van online concurrentie. Voor Aalsmeer betekent dit dat vooral de Zijdstraat kwetsbaar is. Als gemeente zetten we daarom in om de detailhandelsfunctie in de Zijdstraat aaneengesloten te houden. De ambitie is om het centrum te ontwikkelen tot een heel aantrekkelijke, herkenbare en karakteristieke plek voor Aalsmeer en haar bezoekers.
Evenementenbeleid
De gemeente Aalsmeer kent een rijke evenemententraditie met jaarlijks terugkerende evenementen, met veel kleine en enkele grotere evenementen. Kenmerkend is dat bijna alle evenementen voor en door Aalsmeerse inwoners worden georganiseerd. De gemeente is trots op het grote en diverse evenementenaanbod. Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Aalsmeer dateert uit 2016. Om in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen, ontwikkelt de gemeente een nieuwe evenementenvisie. In de nieuwe visie wordt gekeken naar de wensen van organisatoren, van bezoekers, van de inwoners op het gebied van evenementen, de evenementenlocaties zelf, duurzaamheid, veiligheid, en dergelijke. Vervolgens wordt een nieuw evenementenplan opgesteld. Het evenementenplan bevat concrete acties en doelen van de gemeente.
Recreatie en toerisme
Het toerisme in Nederland groeit flink evenals het aantal binnenlandse en buitenlandse bezoekers. Naast inkomsten zorgen bezoekers ook voor levendigheid en het in stand houden van bestaande voorzieningen. Aalsmeer ontwikkelt zich steeds verder als aantrekkelijke toeristisch-recreatieve bestemming. Het beleid, zoals vastgelegd in de Agenda Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer (2019), is gericht op het ontvangen van bezoekers die waarde toevoegen aan Aalsmeer, die aansluit op de behoeften van de bewoners, die duurzaam is, de leefbaarheid versterkt en aantrekkelijk is voor bezoekers. De uitvoering hiervan vindt plaats op basis van het Uitvoeringsprogramma Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer (2019).
Visit Aalsmeer
Op basis van het besluit van de gemeenteraad bij de Kadernota 2025 om het budget van Visit Aalsmeer voor de periode 2025 – 2028 in te zetten in het kader van de ombuigingen wordt het resterende budget van € 25.000 ingezet voor het in de lucht houden van de website en de sociale media van Visit Aalsmeer. Om te bepalen of het besluit vanuit de gemeenteraad ingevuld kan worden, wordt het bedrijfsleven in Aalsmeer hierover zo spoedig mogelijk tussen nu en eind 2024 benaderd.
Overige inspanningen die vanuit Visit Aalsmeer ondernomen worden om Aalsmeer op de kaart te zetten, moeten worden gefinancierd vanuit het bedrijfsleven. In dat kader zal worden verkend in hoeverre en in welke aard en omvang het bedrijfsleven in Aalsmeer bereid is om dit te gaan invullen, waarbij kan worden gedacht aan incidentele en/of structurele cofinanciering.
Westeinderscheg
Het programma en het gebied Westeinderscheg biedt kansen voor de ontwikkeling van een samenhangend groenblauw en recreatief gebied. Een versterking van onder andere de groenblauwe en recreatieve functie in en naar het gebied en de transformatie van oude glastuinbouwgebieden naar groen/recreatieve functies kan de leefbaarheid en toegankelijkheid van het gebied vergroten. Het in 2023 bestuurlijk vastgestelde Werkprogramma Westeinderscheg biedt de basis voor het uitwerken en uitvoeren van acties en projecten in en voor Aalsmeer.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Nieuwe (organisatie)opzet Visit Aalsmeer | College | 1e kwartaal |
Opstellen van een accommodatiebeleid | Raad | 3e kwartaal |
Verdere ontwikkeling Westeinderplassen tot onderscheidend en veelzijdig waterrecreatiegebied voor bewoners en bezoekers. | Uitvoering | |
Deelnemen aan uitwerken en uitvoeren van acties en projecten in en voor Aalsmeer op basis van het vastgestelde Werkprogramma Westeinderscheg. | Uitvoering | |
Met medeoverheden uitvoeren kernopgaven in het Groene Hart (wonen, energie, klimaat, landbouw, natuur en bodemdaling). | Uitvoering | |
Opstellen evenementenvisie | Raad | 1e kwartaal |
Uitwerken ombuigingsvoorstel Visit Aalsmeer | Uitvoering | |
Uitwerken ombuigingsvoorstel digitaal nachtregister | Uitvoering |
Taakvelden per thema
Aan dit thema zijn gekoppeld de taakvelden:
3.1 Economische ontwikkeling
3.3 Bedrijfsloket en -ontwikkelingen; en
3.4 Economische promotie.