Sinds 1 januari 2013 zijn de ambtelijke organisaties van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer samengevoegd. Dit met het oog op het borgen van de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten. Essentie van de samenwerkingsconstructie is dat er twee zelfstandige gemeentebesturen zijn die hun eigen bestuurlijke kaders bepalen: financieel en inhoudelijk. Beide besturen worden hierin tegelijkertijd vanuit één ambtelijke organisatie gefaciliteerd, zowel qua voorbereiding, uitvoering als verantwoording.
In de samenwerkingsconstructie is Amstelveen de rol als centrumgemeente toebedeeld; de medewerkers in de samenwerkingsconstructie zijn in dienst bij de gemeente Amstelveen. De gemeentesecretaris Amstelveen is verantwoordelijk voor de aansturing van de ambtelijke organisatie en is opdrachtnemer van de samenwerking. De gemeentesecretaris van Aalsmeer fungeert als opdrachtgever.
In 2022 is de vernieuwde samenwerking tussen Amstelveen en Aalsmeer tot stand gekomen en is de kernorganisatie Aalsmeer gestart. Aalsmeer heeft een aantal taken en bevoegdheden teruggenomen die overgedragen waren aan Amstelveen.
De basisdienstverlening is vastgelegd voor de periode 2022-2026. De inhoudelijke opdracht wordt jaarlijks vastgelegd in de programmabegroting van Aalsmeer en het uitvoeringsplan.
De centrumregeling ambtelijke samenwerking Aalsmeer en Amstelveen en de samenwerkingsovereenkomst worden voor 1 juli 2025 geëvalueerd. De evaluatie wordt betrokken bij het maken van (nieuwe) afspraken voor de periode 2027 tot en met 2030 er van uitgaande dat beide partijen de samenwerking willen voortzetten.
In de Kadernota 2025 is van een formatieve besparing van 1,5% op de totale dienstverleningsbijdrage (€ 300.000) aan AA opgenomen. Het college heeft aangegeven dat zij in het kader van de ombuigingsvoorstellen graag ziet dat ook verdere mogelijkheden voor besparingen op de dienstverleningsbijdrage in beeld worden gebracht. Het college heeft daarom gevraagd op welke dienstverleningssoorten wij relatief gezien meer uitgeven dan de benchmark om daarmee ook in beeld te krijgen op welke taakvelden wij mogelijk bovengemiddeld hebben ingezet en verdere besparingen mogelijk zijn. Amstelveen heeft aangegeven om hieraan in het kader van de evaluatie aandacht voor te hebben en medewerking aan te willen verlenen.